Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

δαμάσκηνα, αποξηραμένα

         
plums, dried; pruns

         

Ερμηνεία:

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ευρέως γνωστά για το υπακτικό  τους αποτέλεσμα, το οποίο συνήθως αποδίδεται στην περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες [1], αλλά πιθανότατα επηρεάζεται επίσης από τις σημαντικές ποσότητες φαινολικών (π.χ., χλωρογενικού οξέος) και σορβιτόλης που υπάρχουν στον καρπό.Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν είναι μόνο πηγή διαιτητικών ινών, αλλά και μια καλή πηγή καλίου και βιταμίνης Κ1.

 Μία μερίδα ή ~ 4 αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι 92 kilocalories και παρέχει 2,4 g διατροφικών  ινών, 280 mg καλίου και 22,8 μg βιταμίνης Κ.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν επίσης πολλά διατροφικά βιοδραστικά, συμπεριλαμβανομένων  των φαινολικών ενώσεων, όπως το 3-καφεοϋλοκινοϊκό οξύ (5-caffeoylquinic acid), 4- καφεοϋλοκινικό οξύ, 5-καφεοϋλοκινοϊκό οξύ, 3-ρ-κουμαρολυλοκινοϊκό οξύ, καφεϊκό οξύ, π-κουμαρικό οξύ και κουερκετίνη-3- Ο- ρουτινοσίδη [2],  των οποίων τα οφέλη μπορεί να υπερβούν τις βασικές διατροφικές απαιτήσεις των ανθρώπων. 

Υπάρχει ένα αναδυόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων από εργαστηριακές, ζωικές και ανθρώπινες μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των οστών. 

Έχει βρεθεί ότι  δύο μερίδες (100 g) αποξηραμένων δαμάσκηνων ανά ημέρα επιβράδυνσαν τον ρυθμό ανανέωσης των οστών και βοήθησαν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας (BMD) σε μια κλινική μελέτη 160 τυχαιοποιημένων μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών (100 ολοκλήρωσαν τη μελέτη) που δεν έλαβαν  θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης [3]

Μια άλλη  κλινική μελέτη   επιβεβαίωσε τα προστατευτικά αποτελέσματα  στα οστά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν μία μερίδα ξηρών δαμάσκηνων την ημέρα [4, 5]

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν σημαντικές ποσότητες σορβιτόλης, κινικού οξέος (quinic acid), χλωρογενικών οξέων, βιταμίνης Κ1, βορίου, χαλκού και καλίου. 

Η συνεργική δράση αυτών και άλλων ενώσεων, που υπάρχουν επίσης σε αποξηραμένα δαμάσκηνα σε λιγότερο εμφανείς ποσότητες, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία όταν καταναλώνονται τακτικά αποξηραμένα δαμάσκηνα. 

Tτρώγοντας  αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να αυξηθεί ο  κορεσμός και να μειωθεί η  επακόλουθη πρόσληψη τροφής, βοηθώντας στον έλεγχο της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των σχετικών καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Παρά τη γλυκιά γεύση τους, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν προκαλούν μεγάλη μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα.

Οι άμεσες επιπτώσεις στη γαστρεντερική οδό περιλαμβάνουν την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και πιθανώς του  καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Οι χαρακτηριστικές φαινολικές ενώσεις και οι μεταβολίτες τους μπορούν επίσης να δρουν ως αντιβακτηριακοί παράγοντες τόσο στο γαστρεντερικό όσο και στο ουροποιητικό σύστημα. 

Οι έμμεσες ευεργετικές επιδράσεις στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας  υποστηρίζονται από πολλές εργαστηριακές μελέτες με ζώα και κυτταρικές καλλιέργειες [6].

Το αρχικό ενδιαφέρον για το αποξηραμένο δαμάσκηνο ως λειτουργική τροφή βασίστηκε στην υψηλή ικανότητα απορρόφησης ρίζας οξυγόνου (ORAC) που επιδείξει. Το  αποξηραμένο δαμάσκηνο έχει το υψηλότερο αντιοξειδωτικό δυναμικό μεταξύ των πιο συχνά καταναλισκόμενων  φρούτων και λαχανικών [7]. 

 

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Tinker L.F., Schneeman B.O., Davis P.A., Gallaher D.D., Waggoner C.R. Consumption of prunes as a source of dietary fiber in men with milk hypercholesterolemia. Am. J. Clin. Nutr. 1991;53:1259–1265. [PubMed][Google Scholar]

2. . Rothwell J.A., Perez-Jimenez J., Vos F., Crespy V., du Chaffaut L., Mennen L., Knox C., Eisner R., Cruz J., Wishart D., et al. Phenol-Explorer 3.0: A Major Update of the Phenol-Explorer Database to Incorporate Data on the Effects of Food Processing on Polyphenol Content. [(accessed on 15 March 2017)]; Database. Available online: http://phenol-explorer.eu/contents/food/51.

3. Hooshmand S., Chai S.C., Saadat R.L., Payton M.E., Brummel-Smith K., Arjmandi B.H. Comparative effects of dried plum and dried apple on bone in  postmenopausal women. Br. J. Nutr. 2011;106:923–930. doi: 10.1017/S000711451100119X. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar

4. Hooshmand S., Kern M., Metti D., Shamloufard P., Chai S.C., Johnson S.A., Payton M.E., Arjmandi B.H. The effect of two doses of dried plum on bone density and bone biomarkers in osteopenic postmenopausal women: A randomized, controlled trial. Osteoporos. Int. 2016;27:2271–2279. doi: 10.1007/s00198-016-3524-8. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

5. Taylor C. Wallace. Dried Plums, Prunes and Bone Health: A Comprehensive Review. Nutrients. 2017 Apr; 9(4): 401.

6. Dried plums and their products: composition and health effects--an updated review. Stacewicz-Sapuntzakis M.Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(12):1277-302.

7.Prior, R., Joseph, J., Cao, G. and Shukitt-Hale, B., "Can Foods Forestall Aging", Agricultural Research, Feb., 1999

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: